Second opinion
Second opinion
Uitgangpunten
- Een second opinion wordt altijd via de eigen bedrijfsarts georganiseerd.
- Aanvraag is alleen mogelijk door de werknemer en niet door de werkgever.
- De uitvoering vindt plaats buiten ArboActie.
- De werkgever heeft een lijst opgesteld wie de gecontracteerde second opinion artsen zijn. Als werknemer van deze lijst gebruik maakt, dient de werkgever de kosten te vergoeden. Indien de werknemer een bedrijfsarts buiten de lijst om verkiest, dan vindt vergoeding alleen plaats in overleg met de werkgever. De kosten zijn anders voor de werknemer. Wanneer de werkgever bereid is hierin mee te gaan en de kosten te dragen dan mag dat ook, echter van een anonieme second opinion is dan geen sprake meer.
- De uitvoering is alleen door een geregistreerd bedrijfsarts (dus niet door 'arbo-arts', BAIO, of andere deskundige).
- Er dient helder onderscheid gemaakt te worden tussen een Klacht, een Deskundigen Oordeel, een Expertise verzoek en een Second opinion.
- De aanvraag wordt in principe altijd gehonoreerd tenzij 'zwaarwegende argumenten'. Van 'zwaarwegende argumenten' om een second opinion af te wijzen is sprake bij herhaaldelijke en / of onnodig gebruik van een second opinion. Er volgt dan geen second opinion. Zodra deze situatie zich voor doet, is het zaak dat de bedrijfsarts hierover een duidelijke aantekening maakt in het medische dossier inclusief bijbehorende argumenten.
- De second opinion kent het karakter van een verwijzing, inclusief verwijzing.
- De second opinion wordt afgesloten met een schriftelijk advies. Dit advies wordt altijd aan de eerste bedrijfsarts ter beschikking gesteld, tenzij de aanvrager hiertoe geen toestemming verleent.
- De eerste bedrijfsarts zet vervolgens de begeleiding voort. De begeleiding gaat, na de second opinion, altijd weer terug naar de eerste bedrijfsarts.
- De vernieuwde Arbowet waarin een en ander is geregeld, is per 1 juli 2017 in gegaan.
Werkwijze
- De medewerker verzoekt om een second opinion bij de eigen bedrijfsarts.
- De betrokken bedrijfsarts verheldert - concretiseert de vraag van de werknemer en beoordeelt het second opinion verzoek en probeert daarbij te komen tot een heldere arbeidsgeneeskundige vraag.
- De bedrijfsarts gaat daarbij steeds na of er niet sprake is van:
- Een klacht (bv als een werknemer of werkgever problemen hebben met de attitude van de bedrijfsarts), dan wijzen op de klachtenprocedure.
- Een verzoek tot een Deskundigen Oordeel, dan wijzen op de procedure bij het UWV (als een werknemer of werkgever het niet eens is met het advies van de bedrijfsarts over arbeids(on)geschiktheid; het beoordelen van de re-integratie inspanningen werkgever / werknemer met als doel dat werkgever en werknemer de re-integratie weer verder invulling geven).
- Een verzoek tot nadere expertise, dan verwijzen naar een specifieke deskundige of instantie (als de bedrijfsarts bv onvoldoende specialistische kennis heeft van een medisch issue).
- Een verzoek zonder heldere vraag, dan eerst nadere vraagverheldering.
- Een wens een andere bedrijfsarts als begeleider te hebben.
- Voor de situatie dat de werknemer het niet eens is met het medisch inhoudelijke oordeel van de eigen bedrijfsarts kan de werknemer een second opinion aanvragen. Daarin zit dan ook het verschil met een Deskundigen Oordeel UWV. Een second opinion kan betrekking hebben op verzuimbegeleiding, een uitgevoerd arbeidsgezondheidskundig onderzoek en over het al dan niet hebben van een beroepsziekte.
Na de vraagverheldering wordt een verwijzing gemaakt, waarbij de medewerker de namen van de bedrijfsartsen uit de second opinion pool voorgelegd krijgt. De medewerker is vrij een keuze te maken. Desgewenst kan de bedrijfsarts dienaangaande adviseren.
- Indien betrokken medewerker een andere second opinion arts wenst dan uit de pool, zal de eerste bedrijfsarts daaraan meewerken echter onder verwijzing naar het reglement van de werkgever. Of deze second opinion vergoed wordt hangt dan af van de werkgever. De procedure verloopt dan verder als een externe verwijzing.
- De bedrijfsarts beoordeelt welke informatie voor de second opinion arts relevant is en voegt deze bij de verwijzing. Voor de verstrekking van deze gegevens is een expliciete toestemming van de medewerker vereist. De medewerker tekent daartoe een op de second opinion gerichte machtiging.
- Na uitvoering van de second opinion wordt een schriftelijke rapportage met advies gemaakt. Dit advies wordt besproken met de aanvragende medewerker en na toestemming verzonden naar de eerste bedrijfsarts.
- De second opinion bedrijfsarts stuurt de factuur naar ArboActie. De financiële administratie controleert of de factuur akkoord is. De factuur wordt anoniem doorbelast door ArboActie naar de betreffende werkgever, onder de omschrijving 'uitvoeren second opinion op verzoek van een werknemer'. Vanwege privacywetgeving is het niet toegestaan persoonsgegevens van de werknemer te vermelden.
- Er wordt een afspraak gepland door het secretariaat tussen de eerste bedrijfsarts en de betrokken medewerker na ontvangst van de rapportage .
- De eerste bedrijfsarts bespreekt tijdens deze afspraak de uitkomsten van de second opinion met de aanvrager en geeft aan of hij het advies niet, geheel of gedeeltelijk overneemt. De bedrijfsarts maakt een eigen professionele afweging hierin. De bedrijfsarts hoeft de beoordeling van de second opinion bedrijfsarts niet te volgen. Dit moet dan wel zeer goed onderbouwd in het medisch dossier worden vastgelegd. Het kan vervolgens betekenen dat de werknemer een andere bedrijfsarts wil, omdat het vertrouwen weg is. Indien de werknemer een andere bedrijfsarts wil, dan wordt hij door de bedrijfsarts doorverwezen naar een andere bedrijfsarts van ArboActie. Een second opinion bedrijfsarts vervolgt nooit de verzuimbegeleiding.
- De verslaglegging van de second opinion bedrijfsarts wordt door passende toegangsrechten bewaard conform de wettelijke termijnen (15 jaar).
Doorlooptijd
De doorlooptijd zal zo'n 3-4 weken bedragen. Een second opinion heeft geen opschortende werking. De werknemer en werkgever moeten het proces verder blijven doorlopen met het advies van de eigen bedrijfsarts en ervoor zorgen dat de zaken die nodig zijn tijdig worden opgesteld.
Afwijzing verzoek second opinion
De bedrijfsarts maakt het besluit om niet mee te werken aan een second opinion gemotiveerd kenbaar aan de medewerker en bevestigt dit schriftelijk. Het besluit om niet mee te werken aan een second opinion procedure wordt in het medisch dossier vastgelegd, waarbij tevens aangegeven wordt op basis van welke argumenten tot dit besluit is gekomen.
Meer lezen: https://www.bedrijfsartsensecondopinion.nl/